Λόγια | Πλαισιωμένοι

poster-pinkgreenΠοια είναι η πρώτη σκέψη ή εικόνα που σου ‘ρχεται στο μυαλό όταν ακούς την λέξη παρελθόν; Οι επιλογές που καθόρισαν ή θα υπογραμμίσουν ένα κομμάτι της ζωής σου δεν λειτουργούν ανεξάρτητα από την περίοδο που διανύεις. Πόσες φορές αναρωτήθηκες αν θα επέλεγες την ίδια κατάσταση ή τον ίδιο άνθρωπο δέκα χρόνια μετά, δίνοντας εκ του ασφαλούς πια, αρνητική απάντηση; Τότε όμως ζούσες σε άλλο πλαίσιο.

Περί πλαισίου λοιπόν. Να ξέρεις δεν μου έκανε καμία εντύπωση όταν είδα ομοφυλόφιλο ζευγάρι να είναι ένα βήμα πριν το κρεβάτι σε gay friendly μπαρ της Κρήτης, εν αντιθέσει με ένα άλλο ντουέτο σε τυροπιτάδικο της Θεσσαλονίκης, όπου μόλις γέμισε η ουρά φιλήθηκαν μάλλον επιδεικτικά μπροστά στο ταμείο με την σφολιάτα στο χέρι κι έναν αμήχανο υπάλληλο να κοιτάζει με απορία την «επανάστασή» τους. Ξέρω ότι θα έλεγα το ίδιο αν ήταν straight ζευγάρι. Ξέρω επίσης ότι ο έρωτας δεν κρύβεται, ούτε όμως και η επιδειξιμανία. Ακόμα και η αναγνώριση ενός ανθρώπου σε διαφορετικό πλαίσιο από το συνηθισμένο μπορεί δημιουργήσει στιγμιαία σύγχυση, γι’ αυτό όταν σε είδα στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μου, μου φάνηκε πιο πιθανό να διακτινίστηκα στην Κρήτη από το να ήσουν στη Θεσσαλονίκη. Κι όμως ήσουν εσύ.

Τις στιγμές που περπατώ μισο-υπνωτισμένη ψάχνω να βρω τον πλησιέστερο δρόμο στο Ηράκλειο που θα με βγάλει σε έναν άλλο της Θεσσαλονίκης για να κόψω δρόμο. Θέλω πάντα να διασχίζω τη Γούναρη σε slow motion με βουτήματα στο χέρι, με γόβες ή χωρίς για να μπορώ να την απολαμβάνω όσο περισσότερο γίνεται. Κι εκεί υπάρχει πλαίσιο, οι ελίτ δεν την διασχίζουν εύκολα κι οι ντεμί-ελίτ περνούν χωρίς να κοντοστέκονται.

Οι συλλογισμοί δεν είναι σαν τα μπαλόνια. Έχουν συνήθως κορνίζα κι ο καθένας την δική του, έστω μηδαμινή βαρύτητα. Αφήνω χρόνια τώρα πίσω μου ξαλαφρωμένη, σαν πετραδάκια gps, όλους εκείνους τους ανθρώπους που μου έμαθαν οτιδήποτε χρήσιμο, ακόμα κι αν κατέληξαν «πολύ μικρότεροι των περιστάσεων» στο συγκεκριμένο χωροχρόνο της ζωής μου. Ζουν ανάμεσά μας, είναι πολλοί και φαντάζομαι ότι για κάποιον υπέροχο σκοπό τον οποίο δεν έχουν ακόμα ανακαλύψει, ήρθαν στον κόσμο. Επιλέγουν να είναι οι «άγριοι» της ταινίας γιατί το γενεαλογικό τους δέντρο είχε αποδιοργανωμένη ρίζα. Θα σου δώσουν ένα ταχύρυθμο μάθημα ζωής, θα σε βγάλουν από την γυάλα σου και κάπως έτσι θα τους θυμάσαι, χωρίς κανένα σ’ αγαπώ.

Δεν θέλει τέχνη το να μην πληγώνεις, αλλά πρώτα απ’ όλα επούλωση των δικών σου τραυμάτων και την δύναμη να μετακινείσαι αυτόματα από τη θέση σου στη θέση του άλλου. Παρελθόν σε ευχαριστώ που προηγήθηκες, γιατί τα πιο πολύτιμα δώρα θα συνεχίσουν να έρχονται στα χέρια μου μετά από σένα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s