Λόγια | Άντε φιλήσου

kiss-and-love Ακούς; Σε έναν παροξυσμό αφηρημάδας και μάλλον περιττής πολυτέλειας έβαλα στα πιάτα την ώρα που τα έπλενα, αντί για απλό, πατροπαράδοτο, αποσμητικό ξυδάκι κάμποσο μπαλσάμικο.

Αφηρημένη βρίσκω στιγμές διαύγειας. Δουλεύει το μυαλό με τα υπάρχοντα καύσιμα του.

Εκείνο το τριήμερο μετά το μπαλσάμικο, ήρθε ο Πολιούχος με το κοστούμι να τιμήσει την κόρη του, τη σοφή, εκεί που ήμασταν όλοι οι άλλοι με τα κάζουαλ, εκείνος ένας άγγελος από προηγούμενες δεκαετίες, να υπενθυμίζει πως ακόμα υπάρχουν κ τέτοιοι άνθρωποι, που κρατούν λόγω ηλικίας με όποιες αόρατες δυνάμεις έχουν, ακόμα και με την ενδυμασία τους, μια εποχή που φεύγει.

Φυσικά ευγενής εκείνος. Φυσική συγκίνηση εγώ.

Και η σοφή να εκπλήσσεται που ήρθε τόσο κοσμικά ενδεδυμένος. Δε μπορούσα να πάρω τα μάτια μου από πάνω του. Ακαταμάχητος. Ήθελα να τον καρφιτσώσω στη μνήμη. Δεν ξέρω πόσες ευκαιρίες υπήρχαν στην καθημερινότητα του, για να τιμήσει τα κοστούμια του. Αλλά σίγουρα οι γιορτές της κόρης του, ήταν περισσότερο δικές του ευκαιρίες να γιορτάσει σιωπηλά και έμπρακτα την περηφάνια του. Φάγαμε σαρακοστιανά κι ας μη νηστεύαμε όλοι.

Υπήρχαν και αυτοί οι δυστυχισμένοι αγενείς, που εκεί γύρω στα 50 κάτι παθαίνουν και εκδηλώνονται όλο και περισσότερο. Κουβαλούν μέσα τους μια χύτρα που βράζει ασταμάτητα και ξαφνικά σαν κάποιος να σηκώνει το καπάκι απότομα. Ένα κιχ σου είναι αρκετό, μια διαφωνία, μια ευκαιρία ψάχνουν να λύσουν τις δια βίου απογοητεύσεις, τα ανύπαρκτα ή χωρίς ποιότητα πηδήματα τους, ένα λες, δέκα λένε, δεν κοιτάζουν στα μάτια. Και είναι εκείνοι ακριβώς, που τους λείπει η οπτική, όχι η δουλειά. Τόσο κακομαθημένοι.

Σα μια αστεία προσωπική νίκη όχι στην αυτογνωσία, αλλά στην καταπιεσμένη έκφρασή τους, τόσο που χωρίς φίλτρο αξιολόγησης, επικρίνουν προκαταβολικά, μόλις υποψιαστούν ότι μπορεί και να αποδοκιμαστούν στο ελάχιστο. Λες και δεν τους επιτρέπονται άλλα λάθη, μόνο αναγνώριση, την οποία δεν κάνουν τίποτα για να τη διεκδικήσουν. Όταν θα φτάσω εκεί γύρω στα πενήντα, εύχομαι να μπορώ ακόμα να διακρίνω το ότι η αγένεια δεν είναι ακατάσχετη άμυνα, αλλά μια αναγκαστική μορφή αλληλεπίδρασης και απάντησης προς τον αγενή, ένα αυθόρμητο plan b, θεωρώντας ευλογημένη κατάκτηση το plan a -που ακόμα το παλεύω- την καμία απάντηση κ αποχώρηση. Γιατί η ενέργεια που χάνεις, είναι πολλαπλάσια της ικανοποίησης που παίρνει το δίκιο σου. Η Λεονάρδα συμβούλεψε να αφήνω όσα μπορώ να πέφτουν κάτω. Και είναι εκεί γύρω στα πενήντα.

Έχω και κερασάκι. Έναν κατά τα άλλα αόρατο, θλιβερό με γλώσσα σίγουρα μεγαλύτερη από όσα κρύβει στο βρακί του, μια Κυριακή σ’ ένα φανάρι του κέντρου, αλαλιασμένος που έπρεπε να περιμένει λιγότερο από μισό λεπτό, δίπλα στο παρκαρισμένο αυτοκίνητο για να περάσει η γιαγιά απέναντι. Η δήθεν παρεμπόδιση του βρεφικού καροτσιού και κυρίως το «Συγγνώμη, μισό λεπτό να περάσει η κυρία που είναι ηλικιωμένη» έγινε η αφορμή για να θολώσει. «Κι εμείς παιδί έχουμε!» φώναζε. Καταλάβαμε μικρούλη, πόσο ψοφούσες να φωνάξεις τη διαιώνιση σου. Το παιδί άλλοθι της προσωπικής ανεπάρκειας σου. Έγινες και πατέρας; Βρήκες φωνή και μας άλλαξες τα φώτα. Ενώ χωρούσες να περάσεις, δε σε χώραγε ο τόπος.

Σε αυτές τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις, μη δικαιολογηθείς καθόλου ή μη μιλήσεις καν στο μανουριασμένο, γιατί είναι η πιο ασφαλής μέθοδος. Με το που νιώθει ότι «απολογείσαι» από ευγένεια, την οποία δε μπορεί να διαχειριστεί, γιατί είναι άλλη γλώσσα,  παίρνει χώρο και απλώνεται. Ψάχνει αφορμή για να επιβεβαιώνει συνεχώς το παράδοξο, όπου ο καθένας κάνει ότι του ’ρθει, σα να περιμένει με κρυφή ικανοποίηση τέτοια σκηνικά για να εκτονωθεί. Το λες και δυστυχία. Γι’ αυτό μόνο ευχές μπορώ να δώσω…

Άντε βρες τον εαυτό σου. Άντε αγαπήσου. Άντε φιλήσου.

Εικόνα: saatchiart

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s