Λόγια | Κύκλοι και μοναδικότητες

babuska

Θέσει νοικοκυρά του πουκαμίσου. Κατ’ εμέ φύσει νοικοκυρά αορίστως, κατ’ οικογένεια ακατάστατη, κατά κόσμον σκηνοθετημένη και οργανωμένη. Οι φίλοι ξέρουν. Εξατμίζονται σκέψεις μαζί με τον ατμό των πουκαμίσων.Και από πάνω τους ένα κεφάλι βραστήρας.
Στον κύκλο του εαυτού σου οφείλεις να είσαι το κέντρο.

Σε ένα σύνολο ομόκεντρων κύκλων το κέντρο είναι ο καθένας από τη δική του πλευρά. Κύκλοι της οικογένειας, των φίλων, των συνεργατών. Κύκλοι των ρόλων σου με επίκεντρο εσένα. Ακόμα και αν ακούς συχνά ότι τα συναισθήματα σου, σου ανήκουν και η διαχείριση τους είναι δική σου υπόθεση, μεταξύ θεωρίας και πράξης παρεμβαίνουν ημίχρονα, όπου όλα ζυγίζονται σε σχέση με τη φάση που διανύεις και όχι σύμφωνα με το ποιος είσαι έξω από το χορό.

Τις τελεσίδικες δηλώσεις είτε τις εννοούσαμε, είτε όχι όλοι σκεφτήκαμε κάποια στιγμή να τις εκσφενδονίσουμε στα μούτρα, γιατί ντοπάρουν με στιγμιαία αποφασιστικότητα και μια ψευδή μανία μεγαλείου. Καμία κανονική αποφασιστικότητα δε στηρίχθηκε ποτέ σε στιγμιαίες σκέψεις, θυμό ή μανία μεγαλείου. Γιατί ο θυμός δημιουργεί συνθήκες χαμηλής ορατότητας και το μεγαλείο απότομη προσγείωση. Εκτός αν οι όποιες συνέπειες είναι καλοδεχούμενες.

Γιατί προσδιοριζόμαστε και αντιλαμβανόμαστε ποιοι είμαστε μέσω των σχέσεων μας, σχέσεων όλων των ειδών και τα χαρακτηριστικά μας, μας προσδίδονται υπό συνθήκες συσχέτισης και όχι ερωτικής ή κοινωνικής μπακουρίασης.

Όταν πιάνεις ταβάνι ή πάτο (ό,τι σε βολεύει, αλλά το ταβάνι είναι ο πάτος) αποφασίζεις αν θα χτίσεις άλλον ένα όροφο με τα ίδια υλικά και με κίνδυνο να ξανακουτουλήσεις ή αν θα προσγειωθείς στο παρκέ σου. Με σώζει το ότι δε συμπαθώ τους ουρανοξύστες και κάποιες εκλογικεύσεις. Εσύ, πως αντέχεις? Στο σημαντικότερο κύκλο, που περιλαμβάνει μόνο εσένα, την εικόνα σου και όλα τα υλικά σου η ισορροπία θα φανεί, χωρίς να τραμπαλίζεσαι μπροστά στα μάτια κανενός. Το έξω σου, είναι το μέσα σου, είπαμε.

Η μοναδικότητα δεν κάνει φασαρία, γιατί φαίνεται όσο την αποσιωπάς. Όταν τη φωνάζεις περνάει στη σφαίρα του συνηθισμένου. Εκτός αν είσαι κουλούρι στον πάγκο του κουλουρτζή και πρέπει να πουληθείς.

Εικόνα: loveit

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s