Λόγια | Εθνικισμός στη σχέση

painting-pink

Η κάθε οικοδομή τα δικά της υλικά. Σίδερο, διαμάντι μέχρι χώμα, νερό κι ό,τι έρθει κατά το χτίσιμο. Η συστατική ανάλυση του καθενός είναι τα χαρακτηριστικά του σε αντιστοιχία υλικών. Μια προσομοίωση χαρακτηριστικών και υλικών.

Είσαι όλες οι προϋπάρχουσες συσχετίσεις του παρελθόντος με υποκείμενα και αντικείμενα. Είσαι και πολλά άλλα τα οποία η συναισθηματική μνήμη επαναφέρει, όταν για κάποιο λόγο ανακληθεί. Κι αν σε εκπλήσσω τόσο, είναι γιατί σε εκπλήσσει ο εαυτός σου μέσα από μένα. Φιλτράρεσαι μέσα από μένα. Το λένε συγχώνευση.

Κουβαλώ την πόλη στο νησί και το νησί στην πόλη. Μισή- μισή οπωσδήποτε.Δεν ξέρω που να θέσω την τομή του μισού μου: από τη μέση και πάνω; Κάθετη διχοτόμηση σώματος ή διαγώνια αριστερό χέρι- δεξί πόδι; Ημισφαίρια όπως μου ‘ρθουν.

Κι αν η εγγύτητα δε βλέπει απόσταση φταίει η οικειότητα.
Στα λέω νεράκι, μπας και ξεδιψάσεις την κριτική σου και αφήσεις την αγάπη χωρίς πλαίσια. Δεν είναι η πάλη των φύλων, ούτε των φίλων, ούτε των φύλλων.

Είναι η απροσδιόριστη ανάγκη εγκαθίδρυσης του ενός εαυτού απέναντι στον άλλο και η σημασία ανίχνευσης του τέλους του ενός και της αρχής του άλλου. Γιατί ακόμα και αν κοινός αριθμός είναι το ένα, δε θα πάψουμε να είμαστε δύο.

Το αντίθετο της αυτοματοποίησης είναι ο αυθορμητισμός.
Η έκπληξη, μέσα σε σταθερούς άξονες.Κάτι μεταξύ φυγόκεντρου και κεντρομόλου δύναμης. Ανάμεσα σε πρέπει σου και επιθυμίες μου.
Αποτελούμαι από καλλιγραφίες και μουτζούρες. Στη μέση των δύο βρίσκεται η τελειότητα που έχω σταματήσει να ψάχνω, γιατί κουράστηκα όσο μεγαλώνω να μετράω το μέγιστό μου.

Εθνικισμός στη σχέση, είναι το σχήμα σου που όσο κι αν το κυκλώνεις τετραγωνίζεται, γιατί έχεις γωνίες. Η πατρίδα που επιβάλλεις στο έτερο σου. Αφομοίωση του ξένου, να μην προβληματίζει πολύ, να είναι προσπελάσιμο, για να μην επιδείξει εγκληματική συμπεριφορά, για να μην παρεκκλίνει από το σχήμα σου.

Το οικογενειακό δέντρο ριζώνει όπως τα παρασιτικά φυτά, ενίοτε όπως τα καλλωπιστικά. Και παρακλάδια πολλά. Αφήνοντας την παιδική σου κούνια, περνάς στο διπλό κρεβάτι. Οι σχέσεις είναι προσθήκη στο ψυχογράφημα σου. Τα καλούπια χωρούν αυτούς που τα φτιάχνουν από μόνοι τους ή εκείνους που αυξομειώνονται ανάλογα με το κίνητρο. Επιμένω στην πρώτη εκδοχή.

Σπεύδε βαθέως, περπάτα ρηχά, βγάλε τα ρούχα σου και φόρα για λίγο τα δικά μου.

(Εικόνα: ZsaZsa Bellagio)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s